Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Празничен боб на фурна

Празничен боб на фурна

Petia RadevaPetia Radeva
Новак
456991
Празничен боб на фурна
Снимка: Petia Radeva
1 / 5
02/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
115 мин.
Порции
5
"Ето така приготвяме празничен боб и го хапваме както си искаме"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г едър, сорт Мамут
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 2 бр. печени, червени (може и свежа)
  • червен пипер - 1 суп.лъжица
  • домати - 2 пресни на ренде или от консерва
  • лютеница - 2 с.л.
  • олио - 1 кафена чашка (или на вкус)
  • целина - около 2 см шайба (от корен)
  • кервиз - 2 стръка или шепа сух
  • джоджен - 1 шепа сух
  • магданоз - 1/2 връзка пресен
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисваме боба от предната вечер, в купа със студена вода. На другия ден го слагаме в подходящ съд с вода да се вари. Когато е почти сварен започваме да добавяме нарязаните зеленчуци, под ред на описването.

Доматите се прибавят, след като бобът е уврял. Посоляваме най-накрая и добавяме магданоза.

Тъй като този вид боб се пече на фурна, трябва да съобразим количеството на водата да бъде малко по-малко от обикновен боб на тенджера.

Добавили сме магданоза и сега вече изсипваме боба в тавичка и го запичаме във фурната до желаната консистенция.

Не чакаме да изври водата напълно, защото той продължава да поема и след като е изключен.

Изключваме фурната и го оставяме така още 15 тина минути. Може да се консумира топъл като ястие, може студен - като бобена салата или гарнитура.

Във всеки един вариант е много вкусен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Рецептата се изпълнява много лесно и дарява радост на почитателите на боба!
10.02.2020 12:32
2