Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Сушени и мариновани домати

Сушени и мариновани домати

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Сушени и мариновани домати
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 6
29/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • домати - сорт Рома, чери и жълти крушовидни
  • розмарин - клонки
  • босилек - стръкче пресен
  • риган - клончета пресен
  • чесън
  • зехтин - екстра върджин
  • каперси
  • кафява захар
  • балсамико - 1 с.л. тъмен
  • черен пипер - смлян
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушени домати са перфектно съчетание към месо, риба, паста, те могат да се добавят към салати и домашно приготвен хляб, сандвичи, а

зехтинът, в който те се съхраняват, може да се използва като дресинг за салати.

За изсушаване на доматите според мен трудно можем да дадем точната рецепта. Относително е, защото факторите са няколко - сорт и големина на доматите, видът на домакинската печка, степента на сушене във фурната, в сушилник или пък на слънце, тяхното количество. Общо взето пък е приятна, в никакъв случай досадна дейност, като се вземе предвид и ароматът, който се носи.

Аз обичам да експериментирам, а тази година ги правя за първи път. Затова успях да затворя лятото, като ги приготвих по три различни технологии. В три различни буркана с три вкуса.

По-едрите домати изсуших на слънце, но на сенчеста тераса. На тях отделих семенната част. Покрити с парче тензух, в горещия и слънчев Пловдив бяха готови за 12 дни. Подредени плътно, подправих с клонки розмарин, зрънца каперси, балсамико и скилидки нарязан чесън. Заливаме със зехтин. Те са прекрасна комбинация за печени меса и брускети.

Чери доматите и жълтите крушовидни домати поставих в тава, постлана с хартия за печене. Не отделяйте семенната част! Направих тази грешка и останаха сухи. Добавих няколко скилидки чесън с обелката, овкусих с щипка захар и сол. Фурната е на 100 градуса, а търпението на макс.

След като доматите се изсушат, ги подреждам във втория буркан, към който добавям изпечените скилидки чесън, босилека и заливам със зехтина. Тях прибавям към паста, кростини с моцарела и други вкусотии.

Доматите Рома разрязах на две, подправих със сол и захар, малка част от тях поръсих със зехтин и поставих в тава с хартия за печене.

Оставих ги за едно денонощие в загрята на 80 градуса фурна. На сутринта я увеличих на 100 градуса и доизсуших. Подредени в третия надписан буркан, добавих клончета риган и 2 цели скилидки чесън. Прекрасно допълнение за пица и риба.

Уточнение: Трайността на съхранение на сушените домати е също различна. Ако към тях сложите суров чесън и свежи подправки преди да залеете със зехтин, трайността е най-малка - между една и две седмици, съхранявани в хладилник.

При подправяне със сухи треви хубавото подреждате доматите, за да излезе въздухът, и покриване с около един пръст над тях със зехтин - между един и два месеца.Трябва да се държат на хладно и тъмно място или в хладилник. След отваряне за консумация - по-добре в хладилник. Ако използвате и част от зехтина, доливайте нов, който да ги покрива.

Добре изсушените домати могат да бъдат замразявани за период от около една година (съответно без зехтин). Другата година съм решена да пробвам и този вариант. Така ще ги използвам по-дълго време и на порции.

При съхраняване в хладилник зехтинът променя консистенцията си, но това не се отразява на вкусовите му качества.

След като се извади и престои за кратко на стайна температура, отново възвръща първоначалния си вид.

Бурканите, в които ще съхранявате доматите и зехтинът, освен безупречно чисти трябва да са подсушени идеално.

Надявам се да съм била полезна.

Успех, експериментирайте и винаги се наслаждавайте на своята рецепта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: