Начин на приготвяне
Бисквитите и орехите се смилат в блендер. Към тях се добавя разтопеното масло.
Продуктите се разбъркват добре и се разстилат на дъното на тавичка с ринг. Блатът се притиска добре и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути.
През това време се приготвя кремът. С миксер се разбива крема сиренето и пудрата захар до получаване на гладък крем. След това се добавят яйцата (едно по едно, като след всяко яйце сместа се разбърква с миксера) и течната сметана.
Отново се разбива добре и накрая се слага заквасената сметана. Този път кремът се разбърква съвсем леко с шпатула.
Кремът се изсипва върху изстиналия блат. Заглажда се и се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 30 минути или докато краищата леко се зачервят.
След изключване на фурната сладкишът се оставя в нея, докато изстине, защото ако бъде изваден, може да се напука от температурната разлика.
Изстиналият чийзкейк се маже със сладко от горски плодове.
За намазване може да бъде използвано и друг вид сладко - от боровинки, череши, ягоди.
Дунапрененият чийзкейк е чудно вкусен.