Оригинална испанска паеля

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k
5k
31
18k
21/09/2012
"Когато не може да отидете до Испания, поканете Испания да дойде у вас с тази оригинална испанска паеля"
Приготвяне25 мин.
Готвене60 мин.
Общо85 мин.
Порции5-6
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо187 472
  • Преглеждания за месеца17929
  • Преглеждания за седмицата559
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • пилешко месо - 2 броя, обезкостени и без кожа пилешки гърди
  • скариди - 500 г сурови
  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 1 средно голяма глава
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 1 средно голяма червена пиперка и 1 зелена
  • домати - 2 броя, големи
  • грах - 150 г замразен
  • ориз - 500 г за паеля
  • бульон - 1 л. пилешки
  • шафран - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете скаридите и нарежете на парчета пилешко месо. Загрейте малко зехтин в широк тиган и запържете до омекване нарязания лук и чесън.

След това прибавете пилешкото и разбъркайте. Оставете да се запържи добре. Прибавете почистените и нарязани чушки и гответе за още 5 минути.

Загрейте междувременно пилешкия бульон, за да е горещ и да не се спира кулинарния процес. Прибавете нарязаните домати и варете още 5 минути. Сипете ориза и долейте 500 мл гореща вода.

След 5 минути долейте бульона и разбъркайте хубаво. Щом кипне, намалете котлона и оставете да къкри за 15 минути.

Разбърквайте и добавете след това скаридите, граха, шафрана със сол и черен пипер на вкус. Продължете готвенето още 10-15 минути, докато течността се абсорбира.

Снемете от котлона и покрийте съда с паелята с голям капак и лист алуминиево фолио, за да се запари за 5-10 минути преди сервиране.

Поднесете оригиналната испанска паеля с малко скълцан пресен магданоз и малко прясно изцеден лимонов сок.

Към така приготвената паеля могат да се добавят и сготвени миди с черупките.

Рейтинг

5 8
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Grace404
Grace404
11.04.2021 14:52
Стига с тези противоречия, господа. Паеята има много вариянти за приготвяне, според района и рецептата. Аз лично харесвам най-много португалската паея, защото те я приготвят или с месо или с моркси дарове, за разлика от испанците, които смесват различни продукти: св. месо, говеждо месо, колбас Chorizo, заешко месо, пилешко месо, охлюви и морски дарове. Паея Валенцияна е със: заешко месо, пилешко месо, охлюви, зелен боб, домати, пипер и т.н. подправки.

Поздрави! :)
0
0
Светла Иванова
Не знам кой е крив и кой е прав, но аз приготвих паелята (пайеята) по тази рецепта, на котлона, в уок. Получи божествена и с вкуса, който помня.
Не живея в Испания и не съм готвач, но съм ходила повече от 4 пъти на почивка в различни части на тази прекрасна страна, и съм опитвала различни видове от това ястие. Най - много ми харесва онази, която приготвят в Мурсия - с морски дарове и заешко месо.
0
0
Потребител#195469
Ясно е че сте чували ро нещо за паеята но истината е савсем различна.
Аз сам работила в Гандиа-Валенсиа 6 години като готвачка сега в Мадрид от 4 години сам известна като най добрата в приготвянето на ПАЕЯ
Аз ще ви кача рецептите на всичките видове паея оригинални но друг рът
Много ми е трудно да пиша Български за което много съжалявам
Запомнете паеята не съдържа лук
Само чесън
15
5