Стига с тези противоречия, господа. Паеята има много вариянти за приготвяне, според района и рецептата. Аз лично харесвам най-много португалската паея, защото те я приготвят или с месо или с моркси дарове, за разлика от испанците, които смесват различни продукти: св. месо, говеждо месо, колбас Chorizo, заешко месо, пилешко месо, охлюви и морски дарове. Паея Валенцияна е със: заешко месо, пилешко месо, охлюви, зелен боб, домати, пипер и т.н. подправки.
Поздрави! :)
11.04.2021 14:52
3
2
Светла Иванова
Не знам кой е крив и кой е прав, но аз приготвих паелята (пайеята) по тази рецепта, на котлона, в уок. Получи божествена и с вкуса, който помня.
Не живея в Испания и не съм готвач, но съм ходила повече от 4 пъти на почивка в различни части на тази прекрасна страна, и съм опитвала различни видове от това ястие. Най - много ми харесва онази, която приготвят в Мурсия - с морски дарове и заешко месо.
14.02.2019 22:32
1
Потребител#195469
Ясно е че сте чували ро нещо за паеята но истината е савсем различна.
Аз сам работила в Гандиа-Валенсиа 6 години като готвачка сега в Мадрид от 4 години сам известна като най добрата в приготвянето на ПАЕЯ
Аз ще ви кача рецептите на всичките видове паея оригинални но друг рът
Много ми е трудно да пиша Български за което много съжалявам
Запомнете паеята не съдържа лук
Само чесън
27.07.2017 21:23
22
5
1
Анонимен
Чесън!
28.02.2024 17:59
Niki Zhelyazkova
Не съм се престрашила още да направя паейа, но знам, че се слага стъркче шафран и колоранте за жълтият цвят на ориза.А от месата малко пилешко на хапки, свинско на хапки, миди от трите вида, скариди, калмари и всичко горе изброено в рецептата.
09.01.2017 23:08
1
1
45120
шафран - 1 ч.л. ??? Как ви стурва това количество шафран. За корито паея ли става дума ?
16.03.2014 22:25
13
2
Зузи
И аз в Барселона ядох точно такава-с пилешко месо или заешко ,ТАКА че може.
12.02.2014 17:11
7
Violeta Strahilova
Дами недейте да спорите паеля се прави кой с каквото има.Живея от 13 год. в Гандия област Валенсия и лично съм питала испанки за точна рецепта и такава няма.Фидеуа да се прави само от морски дарове.Аз лично за семейството си паеля приготвям от свински ребра,заешко,пилешко и малко сепия.Това е по нашия вкус.Така я направих и за роднините си в България и много им хареса-въпрос на вкус.
12.11.2013 22:31
13
1
1
Yordanka Kovacheva
Разбира се, че има точни рецепти за всеки вид паея(а те са няколко), но разбира се че всеки е свободен да интерпретира според своя вкус.
Представената тук рецепта по продукти наподобява Паея микста (смесена), но червените чушки се слагат най накрая, запържени на ивички. И времето за приготвяне е по -малко от описаното.
Фидеуа няма само от мариско (морски дарове)), макар и това да е най -популярното .Има фидеуа със св ребърца и месо, със лонганиза (наденичка)също .
12.03.2017 20:18
5
1
Petya
Кристина, ти се поинтересувай малко. Оригиналната рецепта идва от Валенсия и не е с морски дарове.
18.10.2013 22:48
2
Кристина
Паелята се прави с морски дарове-миди,скариди,риба...какво е това пиле???Преди да напишете,че нещо е оригинално се поинтересувайте малко
11.10.2013 15:39
4
7
3
Yordanka Kovacheva
Относно копираното от уикипедия, съгласна съм с всичко, но не разбирам защо все пишат, че било на тиган, след като изобщо не е така и няма испанец, които да я приготвя така. Съдът за паея е по скоро плитка тава с дръжки. Приготвя се на огън на открито със специален уред за това -паейеро .Тиган на такъв уред неможе да се сложи! Просто може би на български неможе да се преведе по друг начин ли, незнам... Но така много хора се бъркат и си мислят че паеята се прави на обикновен тиган.
12.03.2017 20:30
5
1
Yordanka Kovacheva
Разбира се, че се слага и пиле. Паеи има няколко вида, а морската е само една от тях. Май вие трябва да се поинтетесувате преди да пишете.
12.03.2017 20:22
4
3
npopova
Паеля
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Валенсианска паеля.
Паеля (на испански: paella, МФА:[pa'eʎa], близко до „паея“) е ястие с ориз, произлизащо от Валенсия, където го ядат особено в неделя и на празника Фаи (Les Falles или Las Fallas, произнасяно съответно „файес“ или „фаяс“). Има много разновидности паеля с различни съставки.
Името „paella“ означава „тиган“ на валенсиано (от латински patella). Но ястието е станало толкова популярно в испанския, че думата „paellera“ сега се използва почти изключително за „тиган“, а „paella“ почти изключително за ястието.
Трите основни съставки на паелята са ориз, шафран и зехтин. Обикновено се гранира със зеленчуци и месо или морски храни.
Съдържание [скриване]
1 Валенсианска паеля
2 Други видове паеля
3 Основен метод за готвене
4 Обичаи, свързани с паелята
5 Сродни ястия
Валенсианска паеля[редактиране | редактиране на кода]
Родината на паелята е Валенсия и начинът, по който ястието се приготвя там — паеля де карне (paella de carne — паеля от месо) — обикновено е верен на традицията. Добавките, които се готвят с ориза и бульона, първоначално са били пиле, зелен боб, домати и други зеленчуци. Според сезона и случайно наличният уловен дивеч паелята може да включва сърцевини от артишок, заек, охлюви, змиорки, чушки и други видове месо — понякога под формата на „пилотас“ (pilotas) (познати също като албондигас — albóndigas) — кюфтета — или зеленчуци. Някои пуристи предпочитат да изключат граха, но някои валенсиански рецепти за паеля включват и него, когато е в сезон.
Според традициите паелята се готви на огън, запален на пода. Дървата, които се използват са от рожков или още по-добре портокалово дърво, защото димът дава допълнителен аромат на паелята. Този тип дърва се намира лесно във Валенсия заради големите насаждения на портокали, които се подрязват редовно. Традицията повелява паелята да се яде без да се разсипва, с дървена лъжица направо от тигана. Дървената лъжица е много важна, за да не се изгарят устните. В някои райони в паелята се добавя розмарин, но това зависи от готвача
Поздрави! :)
Не живея в Испания и не съм готвач, но съм ходила повече от 4 пъти на почивка в различни части на тази прекрасна страна, и съм опитвала различни видове от това ястие. Най - много ми харесва онази, която приготвят в Мурсия - с морски дарове и заешко месо.
Аз сам работила в Гандиа-Валенсиа 6 години като готвачка сега в Мадрид от 4 години сам известна като най добрата в приготвянето на ПАЕЯ
Аз ще ви кача рецептите на всичките видове паея оригинални но друг рът
Много ми е трудно да пиша Български за което много съжалявам
Запомнете паеята не съдържа лук
Само чесън
Представената тук рецепта по продукти наподобява Паея микста (смесена), но червените чушки се слагат най накрая, запържени на ивички. И времето за приготвяне е по -малко от описаното.
Фидеуа няма само от мариско (морски дарове)), макар и това да е най -популярното .Има фидеуа със св ребърца и месо, със лонганиза (наденичка)също .
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Валенсианска паеля.
Паеля (на испански: paella, МФА:[pa'eʎa], близко до „паея“) е ястие с ориз, произлизащо от Валенсия, където го ядат особено в неделя и на празника Фаи (Les Falles или Las Fallas, произнасяно съответно „файес“ или „фаяс“). Има много разновидности паеля с различни съставки.
Името „paella“ означава „тиган“ на валенсиано (от латински patella). Но ястието е станало толкова популярно в испанския, че думата „paellera“ сега се използва почти изключително за „тиган“, а „paella“ почти изключително за ястието.
Трите основни съставки на паелята са ориз, шафран и зехтин. Обикновено се гранира със зеленчуци и месо или морски храни.
Съдържание [скриване]
1 Валенсианска паеля
2 Други видове паеля
3 Основен метод за готвене
4 Обичаи, свързани с паелята
5 Сродни ястия
Валенсианска паеля[редактиране | редактиране на кода]
Родината на паелята е Валенсия и начинът, по който ястието се приготвя там — паеля де карне (paella de carne — паеля от месо) — обикновено е верен на традицията. Добавките, които се готвят с ориза и бульона, първоначално са били пиле, зелен боб, домати и други зеленчуци. Според сезона и случайно наличният уловен дивеч паелята може да включва сърцевини от артишок, заек, охлюви, змиорки, чушки и други видове месо — понякога под формата на „пилотас“ (pilotas) (познати също като албондигас — albóndigas) — кюфтета — или зеленчуци. Някои пуристи предпочитат да изключат граха, но някои валенсиански рецепти за паеля включват и него, когато е в сезон.
Според традициите паелята се готви на огън, запален на пода. Дървата, които се използват са от рожков или още по-добре портокалово дърво, защото димът дава допълнителен аромат на паелята. Този тип дърва се намира лесно във Валенсия заради големите насаждения на портокали, които се подрязват редовно. Традицията повелява паелята да се яде без да се разсипва, с дървена лъжица направо от тигана. Дървената лъжица е много важна, за да не се изгарят устните. В някои райони в паелята се добавя розмарин, но това зависи от готвача