Начин на приготвяне
Измийте и подсушете рибните филета. Може да използвате такива с кожа или без. Натъркайте ги със зехтин и сол и приберете в хладилник.
Сварете картофите, без да ги разварявате. Обелете и нарежете на шайби с дебелина малко повече от сантиметър.
Поръсете дъното на подходяща тавичка (най-добре глинен съд) с малко от зехтина, подредете картофите, като ги посолите и ръснете върху тях черен и червен пипер и натрошите сухото люто чушле. Чесънът също разпръснете нарязан на кръгчета.
Нарежете червения лук и ябълката на шайби (отстранете семките) и сгорещете остатъка от зехтина със маслото. Запържете първо лука до лек загар, след което го отстранете и в същата мазнина поставете ябълките.
Увеличете огъня, за да хванат бърз загар от двете страни (обръщайте кръгчетата внимателно, за да не се начупят).
Извадете и тях от тигана, а в него налейте лимоновия сок и веднага отстранете от огъня. Подправете тази смес с малко сол.
Подредете рибата треска върху картофите и сложете по лъжичка бренди на всяко филе. Разпределете лука и ябълката и залейте със сместа от мазнината и лимоновия сок.
Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 12-13 минути и сервирайте украсявайки всяка порция печена риба със стръкчета див лук.
Добър апетит! Треската на фурна с картофи и ябълки е много вкусна.