Начин на приготвяне
Накисваме старият фасул от вечерта. Изплакваме го и го заливаме със студена вода, колкото да го покрие.
Лука, морковите и пиперката нарязваме на ситни кубчета. Сухата чушка накисваме в малко топла вода.
Щом водата в тенджерата заври, я изхвърляме и доливаме гореща - 5-6 пръста над полусварения боб.
Добавяме олиото, кромида, чушката и моркова. Чорбата къкри на слаб огън. След като зеленчуците омекнат, прибавяме червения пипер, пиперковото пюре, набъбналата цяла пиперка заедно с водата ѝ, доматите и лютата чушка по желание.
Варим, докато зърната на боба се разварят добре. Тогава добавяме солта и ароматните подправки.
Сухата пиперка я изваждаме от ястието, пълним я с мариновано сирене и можем да я прибавим като гарнитура или мезе.
Поднасяме бобената чорба топла с комат селски хляб, люта чушка и добро настроение.
Сладко да ви е!
Бабинатата бобена чорба е готова.
Коментари