Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Запеканки»Гратен с риба треска

Гратен с риба треска

СофияСофия
Новак
3814628158
Гратен с риба треска1 / 2
02/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • треска - 3 филета риба
  • дафинов лист - 1 бр.
  • лимонова кора - 1 парче
  • прясно мляко - 3.5 ч.ч.
  • зехтин
  • лук - 2 глави
  • сладки картофи - 2 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • вода - 1 ч.ч.
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз - 0.5 ч.ч.
  • масло - 3 с.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • индийско орехче - прясно настъргано
  • кашкавал - 1 ч.ч. настърган
  • царевичен хляб - 3 филии
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете филетата в тенджера и я залейте с прясното мляко. Добавете дафиновия лист и парче кора лимон. Варете рибата 6 минути. След това я прецедете, като запазите прясното мляко.

Накъсайте рибата на парченца.

Обелете и настържете главите лук и сладките картофи.

В тенджера загрейте 2-3 с.л. зехтин и добавете лука и картофите. Подправете със сол и черен пипер. Щом водата от зеленчуците се изпари, добавете счуканите скилидки чесън и нарязания на ситно магданоз. Добавете 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. бяло вино.

Задушете картофите до готовност и свалете от огъня.

Направете сос Бешамел, като разтопите маслото и запържите в него брашното за две минути. След това добавете млякото от варенето на рибата, на струйка, като бъркате непрекъснато. Овкусете със сол и черен пипер и бъркайте без прекъсване до получаването на гладък и плътен сос.

Изрежете кората на филиите хляб и нарежете вътрешността на кубчета. Сложете кубчетата хляб в кухненски робот заедно с магданоза и настърганото сирене. Смелете фино.

На дъното на огнеупорни купички сложете 1 с.л. сос Бешамел. Отгоре сипете лук и картофи, върху тях - парченца риба. Полейте със сос Бешамел, накрая поръсете със сместа от хляб и кашкавал.

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до запичане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: