Торта за мъж

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Торта за мъж1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Чудите се откъде идва наименованието на тортата? Нали сте чували онази приказка, че любовта на мъжете минава през стомаха? Тази торта може да ви донесе направо предложение за брак"

Необходими Продукти

  • за блата
  • шоколад - 100 г черен
  • масло - 100 г
  • пудра захар - 100 г
  • захар - 100 г кристална
  • яйца - 5 броя
  • брашно - 100 г
  • какао - 3 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • ромова есенция - 1 ампула
  • за крема
  • кокосово мляко - 400 мл (1 кутия)
  • прясно мляко - 600 мл
  • захар - 1 ч.ч. + 1 к.ч. пудра захар
  • яйца - 3 броя
  • нишесте - 80 г натурално
  • масло - 125 гр краве
  • за глазурата
  • шоколад - 200 г черен
  • сметана - 200 мл
  • какао - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • за напояване на блатовете
  • ром - може и ликьор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блатовете разбийте маслото с пудрата захар на гладък крем. Жълтъците на яйцата разбийте с 1/2 от кристалната захар, като добавите и щипка сол.

Разтопете шоколада, разбъркайте с ромовата есенция, докато леко се охлади и го прибавете постепенно към маслото, като редувате с яйчната смес. Бъркайте, докато всичко се хомогенизира.

Пресейте брашното, бакпулвера и какаото. Разбийте белтъците с останалата захар. Отново редувайки добавете белтъците и сухите съставки към останалата смес. От тази смес изпечете 2 блата в тава с хартия за печене в предварително загряна на 180 градуса фурна.

За крема сипете млеката в тенджерка и заедно със захарта ги кипнете. Разбийте жълтъците с нишестето и при непрекъснато бъркане добавете към млякото. Бъркайте, докато се сгъсти. След това охладете крема и го объркайте с разбитите на сняг белтъци.

Отделно маслото и пудрата захар се разбиват на пухкав крем. Добавяйки по лъжица от млечния крем към маслото, хомогенизирайте завършения крем. Сложете крема в хладилника, докато приготвите глазурата.

За нея загрейте сметаната и добавете натрошения шоколад. Изчакайте 1 минута и разбъркайте до хомогенност, като добавите какаото и маслото.

Сложете първия блат в подходящ поднос. Сиропирайте го с малко ром или ликьор, като най-лесно става с пулверизатор. Слепете сиропираните блатове с крема и сложете тортата за няколко часа в хладилника.

Ако глазурата се е стегнала, може да я разтопите за кратко на котлона. Топвайте в нея до половина цели ягоди за украсата. След това залейте тортата с глазурата и украсете с шоколадовите ягоди. Направете допълнителна украса по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
514
43
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

мария
мария
това е обикновен сладкарски крем,но с кокосово мляко,сигурна съм,че ще се получи и ще бъде вкусен
29.08.2013 20:01
Катерина Христева
Катерина Христева
Като идея тортата е добре изглеждаща, но млечния крем е неосъществим поне по начина описан в рецептата. Препоръчвам да не хабите време и продукти за него.
29.08.2013 19:02
1