Начин на приготвяне
Почистваме рибата и отстраняваме глава, опашка и кости. Разделяме на две филета, а всяко от тях режем надлъжно на още две, така че да получим общо 4 парчета.
За ескабеш поставяме в съд на котлона оцета, бялото вино, водата, сол, захар и дафиновият лист със зърната черен пипер. Нарязваме на колелца и прибавяме и лука и моркова. Когато заври, отброяваме 10 минути и сваляме от огъня.
Потапяме за няколко секунди рибата в топлата марината и изваждаме, а след това изсипваме течността в неметален съд и потапяме отново рибните филета. Изчакваме да се охлади напълно и прибираме в хладилник за 24 часа.
Готови сме да приготвим нашето ястие. За него сваряваме елдата в съотношение 1:2-2.5 леко подсолена вода. Варим около 15-17 минути - в началото на силен огън, а след това намаляваме до минимум до края на варенето. Оставяме да престои 8-10 минути така под капак (отстранена от огъня). Отцеждаме водичката, ако не е поета напълно от зрънцата, и охлаждаме.
В купа смесваме елдата със зехтина, лимоновия сок, доматения сос, магданоза и сол на вкус. Прибавяме разполовени или цели чери доматките. Накъсваме от рибните филета, които вече са престояли достатъчно в маринатата. Може да сложим всичката риба или толкова от нея, колкото желаем.
Разбъркваме добре и сервираме като студено предястие.
Добър апетит!