Начин на приготвяне
Лека и ароматна супа, подходяща за вечеря през студените зимни дни.
През този период организмът ни се нуждае от по-вече хранителни вещества и витамини. За това предпочитам да приготвям супите с бульони, вместо да ги заливам с вода. Домашно приготвени, те са с богата хранителна стойност, за разлика от тези на кубчета.
В малка тенджерка сипваме 1.5 литър (приблизително) вода, прибавяме нарязаните на едро зеленчуци и варим, докато течността се редуцира до 1/3. По желание можете да прибавите и 1 картоф.
В подходяща тенджера задушаваме нарязаните лук (едната глава), праз и чесън, докато омекнат.
Нарязваме на едри кубчета морков и чушка. Прибавяме ги към останалите зеленчуци, посоляваме и наливаме около 60 мл от бульона.
Задушаваме около 10 минути. През това време поставяме изчистената глава лук в намазнено амуминиево фолио. Запичаме го на грил тиган, докато омекне.
Доматената салца изсипваме към задушените зеленчуци и прибавяме около 300 мл от бульона.
Добавяме подправките - черен пипер, захар и сол, ако е необходимо. Пускаме и едно стръкче розмарин.
Супата къкри до необходимата консистенция. Отстраняваме от огъня, прибавяме и запечената глава червен лук. Отделяме стръкчетата с билки. Пасираме супата и прибавяме сметана по желание.
Съвет: От прецедените зеленчуци от бульона можете да приготвите зеленчуково пюре.