Начин на приготвяне
Рибата се почиства, измива и подсушава. Овкусява се със солта, черния пипер и лимоновия сок и се оставят на настрани да поеме от подправките.
Гъбите се измиват и нарязват на полумесеци, а беконът се реже на парченца. Лукът си почиства и нарязва на колелца, а чесънът - на ситно.
В малко мазнина за кратко се задушават беконът и гъбите. Към тях се прибавят лукът, чесънът, магданозът, мащерката, босилекът и се овкусяват с още малко черен пипер и сол.
Скумрията се пълни с част от сместа, а останалата смес се подрежда в тавата около рибата.
Тавата се покрива с фолио и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45-50 мин.
След това фолиото се премахва и оставяме рибата да се запече за 5-10 мин. Сервирайте с варени картофи и чаша бяло вино.