Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Картофи»Картофи с бекон, гъби и сметана на фурна

Картофи с бекон, гъби и сметана на фурна

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Картофи с бекон, гъби и сметана на фурна
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
01/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • За 6 порции
  • бекон - 200 г + 12 слайса
  • печурки - 200 г
  • картофи - 500 кг
  • моркови - 3 бр.
  • праз - 3 стръка
  • черен пипер и сол на вкус
  • мащерка - 2 - 3 стръкчета, прясна
  • мас - 1 с.л.
  • За гъбения сос
  • печурки - 300 г
  • телешка наденица - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • масло - 40 г
  • гъбен бульон - 1 ч.ч.
  • бяло вино - 50 мл
  • нишесте - 1 с.л.
  • За салатата
  • репички - 10 бр.
  • лимони - 1/2 бр., сока от плода
  • зехтин - 2 с.л.
  • киселец - листа за аранжиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите и морковите обелваме, нарязваме на едро и поставяме във вряща подсолена вода.

Гъбите почистваме със суха четка. Поставяме ги във вряла вода, в която сме добавили 1-2 стръкчета мащерка, сол, няколко зърна черен пипер и щипка лимонена киселина или 3-4 капки оцет.

Гъбите бланшираме около 15 минути. Отцеждаме ги и запазваме гъбения бульон от варенето им.

Едната част от печурките ще използваме в плънката, като ги нарязваме на шайби. Другата половина заделяме за соса и ги нарязваме на много ситни кубчета.

В нагорещената мазнина задушаваме нарязания на ситно праз. След като леко се карамелизира, прибавяме към него ситните кубчета бекон и гъбите.

Овкусяваме с черен пипер и листенца мащерка. След като се задушат и омекнат, спираме термичната им обработка.

Сварените картофи и моркови намачкваме на едро с вилица, нека текстурата им се усеща.Смесваме ги със запържения бекон и подправяме плънката със сол, ако е необходимо.

Не намазнявам предварително гнездата, защото беконът не полепва по тях при изваждането на печивото.

Прилепвам слайсове от него по стените и оформям кошничка. Поставяме малко и на дъното.

Пълним с ароматната вкусна плънка от картофи, бекон и гъби.

Печем пълнените картофи в предварително загрята фурна за 15 минути с вентилатор.

Приготвяме гъбения сос. За целта обелваме първо наденицата и използваме каймата. Запържваме я в тиган с разтопено масло до златисто.

Деглазираме с бялото вино и след като се изпари алкохолът, поставяме наситнените гъби, целите скилидки чесън и задушаваме за 3-4 минути. Добавяме гъбеният бульон и оставяме да къкри, докато течността се изпари наполовина. Разтваряме в малко студена вода царевичното брашно. Сгъстяваме с него соса. Отстраняваме скилидките от него.

За гарнитура нарязвам репичките много тънко на шайби. После на тънки лентички. Поставяме ги в купа с ледена вода, за да ги държи свежи до тяхното поднасяне.

Сглобяваме чинията, като първо разстиламе ивица от гъбения сос.

Върху него подреждаме от зелените листа киселец за цвят. Неговия кисел привкус ще балансира сладостта на гъбите и картофите.

Гарнираме със свежа салата от репички, които овкусяваме с лимонов сок и зехтин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: