Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Зимна гозба с ориз и праз

Зимна гозба с ориз и праз

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
2282k3416
Зимна гозба с ориз и праз2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
5
"Трябва ви праз, ама голям праз, за да приготвите толкова вкусна зимна гозба с праз"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • вода - 4 ч.ч.
  • зехтин - 2 с.л.
  • праз - 3 стръка
  • маслини - 10 - 20 бр.
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • бял пипер
  • зелен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Празът се почиства от излишните ципи и листа. Измива се. Нарязва се на не много едро, но не и на ситно. В много дълбок тиган или в тенджера се налива зехтинът и се слага да загрее.

През това време се измива оризът. Когато зехтинът е загрял, се добавя нарязаните три стръка праз. Задушават се за 4- 5 минути. След това се добавя оризът. Пържи се около минута и се наливат 4 ч.ч. вода.

Оризът се прави в съотношение 1: 3 с водата, но тук е 1: 4, за да стане по сочен. Когато оризът е сварен, се добавят доматеното пюре, маслините и сол на вкус.

Вари се още 2-3 минути. Тенджерата се отнема от котлона и оризът се поръсва с черен, зелен и бял пипер. Разбърква се за да се овкуси цялата гозба. След като се добавят подправките, не се вари повече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Nina
Nina
Привет,
Аз добавих и свинско месце.
Стана разкошна
11.01.2020 18:30
1
Покажи всички подкоментари