Начин на приготвяне
Празът се почиства от излишните ципи и листа. Измива се. Нарязва се на не много едро, но не и на ситно. В много дълбок тиган или в тенджера се налива зехтинът и се слага да загрее.
През това време се измива оризът. Когато зехтинът е загрял, се добавя нарязаните три стръка праз. Задушават се за 4- 5 минути. След това се добавя оризът. Пържи се около минута и се наливат 4 ч.ч. вода.
Оризът се прави в съотношение 1: 3 с водата, но тук е 1: 4, за да стане по сочен. Когато оризът е сварен, се добавят доматеното пюре, маслините и сол на вкус.
Вари се още 2-3 минути. Тенджерата се отнема от котлона и оризът се поръсва с черен, зелен и бял пипер. Разбърква се за да се овкуси цялата гозба. След като се добавят подправките, не се вари повече.
Коментари
Аз добавих и свинско месце.
Стана разкошна