Начин на приготвяне
Шаранът се почиства много добре. Намазва се с лимонов сок и се оставя да престои около час.
Хлябът се нарязва на кубчета. Стафидите се накисват.
Лукът се запържва и към него се прибавят накиснатите стафиди и нарязаният на малки кубчета хляб, подправките и малко лимонов сок. Маха се от котлона и се добавя бирата.
Така приготвената плънка се оставя да престои около половин час, хубаво да се накисне хлябът. След това с плънката се пълни шаранът, зашива се и се поставя в подходяща тава.
Отстрани се нарязват картофите и се посоляват. Върху шарана се нареждат няколко резенчета лимон. Добавя се вода и ако има останал лимонов сок.
Докато се пече, пълненият шаран от време на време се полива със сока от тавата.