Начин на приготвяне
Лукът и чесънът се нарязват на ситно, а картофите, морковите и селърито - на кубчета.
В сгорещено олио се запържват лукът, морковите, селърито и картофите, докато поомекнат. Добавя се чесънът и се запържва още около минута.
Налива се водата и като заври, се прибавят кубчето бульон, доматите, мащерката, босилекът, ригана, сол и червен пипер.
Намалява се котлонът и се прибавя лещата заедно с доматеното пюре. Оставя се 45 минути да къкри или докато омекне лещата. Ако е нужно, се добавя още вода.
Прибавя се кейлът, нарязан не много ситно.
Доматената супа се овкусява с още сол, ако трябва, и се оставя още няколко минути, преди да се отстрани от огъня.
Доматената тосканска супа е готова.