Начин на приготвяне
Започвате, като разбърквате киселото мляко и захарта, докато тя се разтвори напълно в млякото и прибавяте към тях олиото.
Смесвате брашната, содата, канелата и какаото и ги пресявате през сито. Прибавяте сухите съставки към течните и разбърквате всичко много добре. Изсипвате сместа в предварително намаслена тава и слагате да се пече на 180 градуса за около 30-40 минути.
Докато сладкишът се пече си приготвяте сиропа, като слагате водата и захарта на котлона. Оставяте да врят за около 5-8 минути.
Махате сиропа от котлона и го оставяте да изстине. Готовия сладкиш също оставяте да изстине напълно. Заливате изстиналия сладкиш с изстинал сироп.
Украсата на сладкиша е по ваша преценка, но аз съм го украсила с разбита сметана и шоколад.
Разбивате 200 мл. от сметаната, а останалата сметана отива на котлона с натрошения шоколад.
Изчаквате шоколада да се разтопи и махате от котлона. Нанасяте върху сладкиша от разбитата сметана, поливате с разтопения шоколад и поръсвате с изпечени филирани бадеми.
Въпреки всичките съставки - сметана, шоколад, какао и сироп, сладкишът става изключително лек и вкусен.
В него се смесват дъх на бадем и какао, вкус на шоколад и канела и всичко това е обвито от лека сметана. Ще останете очаровани.