Начин на приготвяне
Накиснете боба за около 5 часа, изхвърлете водата и го облейте с чиста вода, кипнете на котлон и след като поври 2-3 минути, отново я изхвърлете.
Нарежете зеленчуците на едро, сипете боба в гърнето, сипете вода, колкото да се облее.
Доматите, ако са пресни, ги обелете и пасирайте или нарежете на ситно, ако нямате, използвайте буркан с белени домати, добавете и тях.
Поръсете със сол и подправките, разбъркайте, сипете олиото, което трябва да е повече, за да не остане постен.
Сложете гювеча в студена фурна, включете я на слабо или умерено положение и оставете така за около 3 часа.
Сервирайте печения боб горещ, поръсен с едро смлян червен пипер.
Смилянският шарен боб в гърне е много вкусен.