Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Шарен боб за Андреевден

Шарен боб за Андреевден

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Шарен боб за Андреевден
Снимка: Мария Божилова
1 / 3
30/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • шарен боб - 500 г
  • сода бикарбонат - 3 щипки
  • целина - 2 бр. дръжки пресни
  • целина - 1 шепа листа пресни
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • червен пипер - 1/2 с.л. + 1/2 с.л. за запръжката
  • брашно от лимец - 1 с.л.
  • олио - 50 мл + 50 мл за запръжката
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива много добре и се слага в купа.

Прибавя се солта и се залива със студена вода.

Оставя се да се накисне 2 часа, след което водата се излива и бобът се измива много добре.

Изсипва се в тенджера, залива се със студена вода и се слага да ври.

След като заври, водата се изсипва и се налива студена вода, която също се изсипва след завиране.

След като се изсипе третата вода след завиране, бобът се вари в четвъртата вода.

След като заври, се прибавя содата.

Лукът и морковите се почистват, измиват и нарязват на ситно, след което се прибавят към боба.

Прибавя се олио и се оставя за ври 20 мин, след което се прибавят измитите и нарязани на ситно дръжки от целина и червеният пипер.

Вари се до пълна готовност.

Червеният пипер 1/2 с.л. и брашното се разбъркват с олио 50 мл, след което се запържват за 5 мин и се изсипват в боб яхнията при продължително бъркане, за да не стане на бучки.

Листата от целината се измиват и нарязват на ситно и се прибавят към бобената гозба.

Вари се 10 мин под капак и се сваля от котлона шареният боб с за Андреевден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: