Начин на приготвяне
В подходяща купа за замесване на тестото, пресяваме брашното два пъти, за да го аерираме. Към него прибавяме сухите съставки грис и сол. Правим кладенче в средата.
Маята слагаме в купа, заедно със захарта, и смесваме с хладка вода и лъжица от брашното. Сипваме активиралата се мая в кладенчето, като добавяме и от зехтина.
Най-добре е , ако използвате ароматен с билки. Разбъркваме, докато се получи лепкаво тесто. Тогава изсипваме брашното върху набрашнен плот, като месим отвътре навън. Добавяме по малко от брашното.
Тестото трябва да стане еластично. Връщаме го в купата, намазваме го със зехтин, увиваме го в прозрачно фолио и го оставям за 15 минути на топло да почине.
През това време нарязваме продуктите. Шунката - на кубчета, маслините и краставичките - на шайби, а маринованите пиперки - на тънки ленти. Ароматът им на чесън обогатява и допълва вкуса на плънката.
Доматеното пюре за пица е домашно изварено и включва в състава си риган и стрити подправки за пица. Разпределяме го върху тънко разточеният блат. Тавата е леко намазана със зехтин, за да не залепне пицата по нея.
Краищата на тестото издърпваме и повдигаме по ръба. Отгоре подреждаме от пълнежа, като се стремим съставките да са разпределени равномерно.
Поръсваме с риган и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, за 30-35 минути. Децата обичат чесновия сос и го изсипаха всичкия върху пицата. Консумираха я топла, с удоволствие и изцапани муцунки с майонеза.