Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Паламуд в консерва по стара рибарска рецепта

Паламуд в консерва по стара рибарска рецепта

редакция:
Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Паламуд в консерва по стара рибарска рецепта
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
9
"Старите рибари знаят как се приготвя паламуд в консерва - споделяме ви тяхната рецепта, възползвайте се"

Необходими Продукти

  • паламуд - 5 риби
  • сол - едра
  • вода
  • доматено пюре
  • кисели краставички
  • грах
  • лимон
  • черен пипер - на зърна
  • бахар
  • дафинов лист
  • мазнина - растителна
  • лозови пръчки - като решетка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибата се почиства от хриле, коремни вътрешности и перки. Измива се със студена (или морска) вода и се оставя за кратко да се изцеди от кръвта, докато приготвим саламурата. За целта в голяма тендера с кипяща вода изсипваме едрата сол и разбъркваме, докато се разтопи.

Концентрацията на солта изпробваме със сурово яйце. Щом то изплува с големината на левче, солеността е добра. Рибата се поставя в стъклена йена глаз или емайлирана дълбока тава. Заливаме с изстиналата саламура и оставяме рибата в хладилник за 4-5 часа.

След осоляването я режем на шайби с дебелина 2 см. Краставичките и лимоните режем на тънки шайби.

Има два варианта за приготвянето на тази консерва. Единият е шайбата от рибата да бъде изпечена, а втория - приготвена на пара.

Аз лично предпочитам втория, защото при печене, рибата остава суха, а препечената коричка не позволява сосът да проникне и овкуси месото. На дъното на по-широка тенджера се подреждат лозови пръчици. Рибата се подрежда плътно върху тях и се сипва по малко вода, достигаща до лозовата решетка. Топлинната обработка трае до омекване на шайбите.

В изварения доматен сос се поставят дафинови листа, черен пипер на зърна и малко бахар (съставките са според вкуса ви).

Загрява се на огъня, за да поеме от ароматите. В тиган се сипва растителна мазнина и щом достигне температурата на пържене, поставете коричка стар хляб (стар рибарски трик). По този начин олиото не гранясва, то се използва и за заливане на маринована солена риба. Съставките са ни готови и охладени и е време да ги сглобим в буркани за консервиране.

На дъното на стъкления съд слагаме по лъжица-две доматено пюре. Следва шайба от паламуда, кисели краставички, малко грах и резенче лимон. Подправките са едно листо дафин, 2 бахара и 5-6 зърна черен пипер на буркан. Редуваме доматено пюре и риба.

Накрая завършваме с лъжица от растителната мазнина. Поставяме капачките и стерилизираме консервите два часа от завирането на водата.

Научи също как се прави прясно-осолен паламуд, вкусен паниран паламуд или научи повече за рибата паламуд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Работих навремето в Бургас .В продължение на 3г.правих по 50буркана от такса наречения Капитански паламудвълшебно мезе......
22.10.2022 20:01
2