Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното, добавете нишестето, жълтъците, захарта, портокалов сок - 2 с.л., настърганата на ситно ренде кора на портокала и нарязаното предварително меко масло.
Замесете меко и гладко тесто. Завийте тестото със стреч фолио и оставете в хладилник за 20 минути. Охладеното тесто разделете на 3 части.
От всяка част с длани оформете фитили с дебелина 1 см, нарежете фитилите на парчета с дължина 3 см. Всяко парче оформете на подкова, като краищата изтънявате.
Подредете оформените сладки в тава, покрита с хартия за печене, и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 10-12 минути (до леко златист цвят).
Извадете тавата и оставете сладките така да се поохладят, подредете ги в чиния или кутия за съхранение, като ги поръсвате с предварително смесените пудра захар и ванилии.
Коледните маслени подкови са готови.
Много ароматни и вкусни масленки за празничните Коледа или Нова година!