Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Вкусни и пухкави неделни мекици

Вкусни и пухкави неделни мекици

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Вкусни и пухкави неделни мекици
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Причина №1 да станете дори и в неделя рано сутринта могат да бъдат само тези уникални мекици"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + още за доомесването
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • суха мая - 4 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • оцет - 3 - 4 капки
  • сол - 1 к.л.
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички съставки за замесването на тестото трябва да са със стайна температура. Пресяваме брашното, към което добавяме солта.

В хладката вода смесваме маята и щипка захар, за да се активира. В лъжичката сода капваме малко оцет. Смесваме я с киселото мляко.

Изсипваме го в кладенчето, заедно с маята и разбитите яйца. Замесваме тесто, като добавяме по малко от брашното. Текстура на тестото трябва да престане да лепне по ръцете.

Намазнявам найлонова торбичка, в която поставям тестото. Завързвам я добре и поставям в купа в хладилника. Тестото престоява едно денонощие.

На следващия ден го изваждаме 1 час, преди топлинната му обработка. Подготвяме съд с мазнина за пържене и купичка с малко от нея за намазняване на ръцете.

От тестото оформяме топчета, които разстиламе в ръцете си, оформяйки сплеснати питки.

Пържим мекиците до готовност. Сервираме топли.

Вкусните и пухкави неделни мекици са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Намирисва ми, че ще си разменим с теб адресите. В един град, кулинарни интереси, идентична кухня, от мен мекичките от теб салатките. Обичам ги тези глезотийки! Важна е щипката любов и доброто настроение! Прегръдки!
29.12.2017 13:14
1
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Убийствено апетитни изглеждат! Перфектните мекички! Браво, Съни!
28.12.2017 18:19
1