Начин на приготвяне
Всички съставки за замесването на тестото трябва да са със стайна температура. Пресяваме брашното, към което добавяме солта.
В хладката вода смесваме маята и щипка захар, за да се активира. В лъжичката сода капваме малко оцет. Смесваме я с киселото мляко.
Изсипваме го в кладенчето, заедно с маята и разбитите яйца. Замесваме тесто, като добавяме по малко от брашното. Текстура на тестото трябва да престане да лепне по ръцете.
Намазнявам найлонова торбичка, в която поставям тестото. Завързвам я добре и поставям в купа в хладилника. Тестото престоява едно денонощие.
На следващия ден го изваждаме 1 час, преди топлинната му обработка. Подготвяме съд с мазнина за пържене и купичка с малко от нея за намазняване на ръцете.
От тестото оформяме топчета, които разстиламе в ръцете си, оформяйки сплеснати питки.
Пържим мекиците до готовност. Сервираме топли.
Вкусните и пухкави неделни мекици са готови.
Коментари