Начин на приготвяне
За блата яйцата се разбиват със захарта, добавя се млякото и олиото, а накрая пресятите брашно, какао и бакпулвер.
Пече се на 180 градуса с вентилатор за около 25 минути в правоъгълна тавичка с хартия с диаметър 22х30 см или друг близък размер. Когато изстине напълно се вади от тавичката и се реже на ленти от по-дългата страна.
За крема белтъците се разбиват на сняг с кристалната захар. Жълтъците се разбиват с маслото и пудрата захар. Към тях се прибавят брашното, ванилията и изварата. Накрая се добавят и белтъците като двете смеси се бъркат с шпатула.
Половината от лентите от блата се подреждат на дъното на тавичката, между тях се запълва с крем.
Отгоре върху крема се нареждат останалите ленти и пак се запълва с крем между тях.
Сладкишът пак се слага да се пече за 40 минути на 180 градуса с вентилатор.
Отгоре чийзкейкът може да се намаже с течен шоколад, за да се скрие шарката, или да се поръси с пудра захар.
Шахматният чийзкейк е готов.