Начин на приготвяне
Маята се разтваря в купа с топлата вода и захарта. В отделен съд се разбиват яйцата, отделя се 1 с.л и се смесва с 1 с.л кисело мляко.
Тавата, в която ще се пече баницата, се маже съвсем леко с олио и много добре със сместа от яйцето и млякото.
Редят се по два листа като леко се набират и се ръсят със сирене. 2 листа, сирене и така, докато свършат листите. Олиото се сгорещява, наредената баница се нарязва на квадратни парчета с остър нож и по разрезите се налива горещото олио.
Разтворената мая се добавя към яйцата, сместа се разбива колкото да се хомогенизира и с нея се поливат корите. Престоява малко, 5-6 мин. за да попие.
Маслото се нарязва на малки късчета, които се разпределят върху баницата, след което тавата се оставя 15 мин. на топло или в леко загряна на 45-50 градуса фурна.
Пече се на 180 градуса за 35-40 мин. или докато добие златисто кафеникав цвят. След като се извади от фурната се напръсква леко с вода, завива се с кърпа и се обръща за 20 мин. върху две дълбоки чинии.
Става много пухкава и мека, и много вкусна. Опитайте! Да ви е сладко!
Вкусната и лесна баница с мая е готова.
Коментари