Начин на приготвяне
Почистете и измийте лука, чесъна и морковите, настържете ги на ситно.
Нагрейте олиото и добавете настъргания зеленчук и 0.5 к.ч. вода, варите до омекване на зеленчука. Добавете много добре измития и прецеден ориз и разбъркайте за кратко.
Поръсете с червения пипер, разбъркайте и добавете 1 ч.ч. вода, прибавете останалите подправки, посолете и оставете да ври на слаб огън, докато сместа поеме напълно водата.
Оставете плънката да се охлади и прибавете суровата кайма, замесете много добре.
Завийте малки сармички със почистените от грубата част листа, като поставяте по 1 ч.л. от плънката. Старайте се да стават малки и стегнати, подредете оформените сарми в голяма и широка тенджера, постлана със зелеви листа.
На всеки ред сарми поставете по 4-5 бобени шушулки сминдух, добавете останалото олио и налейте зелев сок - толкова, че да се покрият сармите. Поставете отгоре чиния, която да е малко по малка от диаметъра на тенджерата и притиснете леко.
Затворете капака на тенджерата и поставете на котлона, след като заврат, намалете огъня на слаб, варите за около 90 минути.
Премахнете тенджерата от огъня и оставете да се охладят сармите. Подредете ги в тава и ги полейте със сока, който е останал от варенето, поставете зелевите сарми в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до лек загар.