Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми за Васильовден

Зелеви сарми за Васильовден

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Зелеви сарми за Васильовден2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
240 мин.
Порции
80

Необходими Продукти

  • кайма - 1 кг
  • лук - 2 глави
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 2 бр.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • кисело зеле - 2 глави
  • червен пипер - 1 с.л. равна
  • черен пипер - на вкус
  • кимион - на вкус
  • чубрица - 1 с.л. суха и стрита
  • сол - на вкус
  • сминдух - 10 бр. шушулки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте лука, чесъна и морковите, настържете ги на ситно.

Нагрейте олиото и добавете настъргания зеленчук и 0.5 к.ч. вода, варите до омекване на зеленчука. Добавете много добре измития и прецеден ориз и разбъркайте за кратко.

Поръсете с червения пипер, разбъркайте и добавете 1 ч.ч. вода, прибавете останалите подправки, посолете и оставете да ври на слаб огън, докато сместа поеме напълно водата.

Оставете плънката да се охлади и прибавете суровата кайма, замесете много добре.

Завийте малки сармички със почистените от грубата част листа, като поставяте по 1 ч.л. от плънката. Старайте се да стават малки и стегнати, подредете оформените сарми в голяма и широка тенджера, постлана със зелеви листа.

На всеки ред сарми поставете по 4-5 бобени шушулки сминдух, добавете останалото олио и налейте зелев сок - толкова, че да се покрият сармите. Поставете отгоре чиния, която да е малко по малка от диаметъра на тенджерата и притиснете леко.

Затворете капака на тенджерата и поставете на котлона, след като заврат, намалете огъня на слаб, варите за около 90 минути.

Премахнете тенджерата от огъня и оставете да се охладят сармите. Подредете ги в тава и ги полейте със сока, който е останал от варенето, поставете зелевите сарми в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до лек загар.

Разкошни сармички за Васильовден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: