Сладкиш с кайсии и карамел

ДаниДани
Новак
3323226728
Сладкиш с кайсии и карамел2 / 4
20/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Въпрос на принципи е никога да не отказваме сладкиш, а ние държим на принципите си"

Необходими Продукти

  • захар - 2 с.л. кристална за карамела
  • компот от кайсии - 1 буркан (800 г)
  • яйца - 4 броя
  • захар - 1 ч.ч. кристална
  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
  • ванилия - 1 брой (0.2 г)
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отцеждаме плода на компота от сока.

В тавичката за печене /26-28 см. диаметър/ наръсваме 2-те супени лъжици захар и слагаме тавичката в загрята фурна, докато захарта се карамелизира без да разбъркваме като внимаваме карамелът да не прегори.

Изваждаме тавата от фурната. Докато карамелът се охлади, забъркваме сместа за тестото: яйцата разбиваме добре със захарта, добавяме брашното с бакпулвера и ванилията.

В тавата върху карамела сипваме 2 лъжици олио, което разнасяме с четка по цялото дъно и подреждаме изцедените кайсии.

Върху тях изсипваме готовото кексово тесто. Печем в умерена фурна на 200 градуса около 30 минути или докато блатът добие златист цвят.

Проверяваме готовността с клечка. Изваждаме от фурната и горещия сладкиш заливаме със сока от компота.

Когато сокът се поеме от блата можем да обърнем плодовия сладкиш върху тортена чиния.

Сладкишът с кайсии и карамел е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
46
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дани
Дани
Чудесно, но това е Вашият вариант. Аз също го правя откакто се помня и то по този начин, по който съм описала. Да, по някой път също слагам плодовете от 2 компота, понякога смесвам кайсии и праскови, но това си е по преценка на домакинята. Затова съм предложила рецептата така, както съм я записала в моя тефтер. Не добавям прясно мляко. Иначе всеки може да си интерпретира по своя преценка и вкус. Ако някой желае да карамелизира повече захар отколкото аз съм предложила - защо не? Карамела няма как да залепне, тъй като той се разтопява до течно състояние от влажността на плодовете и от температурата при печенето. Няма лошо някой да даде идея или съвет, но мисля, че не е много коректно съветвайки да видоизменяме рецептата.
26.01.2016 17:24
3
Петя
Петя
Това е така наречения "Царски кекс". Правя го от 35г. Винаги е сполучлив. 2 л. захар е малко за карамела.Поне 4-5. Докато карамела е течен се обливат и стените на тавичката с него.Може да се сложи тавичката и на котлона, не във фурна, за да се разтопи захарта. Не е необходимо да се маже с масло преди да се наредят кайсиите. Аз слагам от 2 компота плодовете, предварително отцедени.В сместа се слагат и 4 с.л. прясно мляко или вода.Като се изпече се залива с одата от двата компота или може сока от 1 компот да се долее с вода , но трябва да се сложи малко захар и да се завари докато се разтопи захарта. Тогава се залива. За да не ви залепне карамела за дъното на тавичката трябва да го оставите по дълго време да стои като го залеете, като преди това сте наболи сладкиша с клечка.Обръщате го върху поднос и приятен апетит!
22.01.2016 12:00
1
Красимира Койчева
Красимира Койчева
Много сполучлива рецепта!
Бързо, лесно и вкусно!
Препоръчвам го горещо , а
на г-жа Митева-благодаря:)
07.05.2014 07:51
5
Дани
Дани
Странно защо така се е получило, карамела след изпичането на сладкиша би трябвало да е в течно състояние и да няма проблем при обръщането. Но то не и задължително да се обръща. При сервиране парчето се поставя в чинийката с плода нагоре. Въпрос на избор. Най-важното е, че е много вкусно.
04.04.2013 20:13
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
На мен почти целия карамел ми остана в тавичката при обръщането. Общо взето, както и очаквах, се оказа нещо като реване. Вкусно е.
02.04.2013 22:54