Начин на приготвяне
И лятото не може без десерт :) А при това изобилие от плодове защо да не си направим този лесен и бърз и ароматен плодов сладкиш?
Захарта се карамелизира в тавата, в която ще се пече сладкишът. Върху карамела се излива разтопеното краве масло. Тавата се поставя в камерата на хладилника, за да се втвърди.
След като се извади, в тавата се нареждат плътно различни плодове -череши, кайсии, праскови, банани, круши, ябълки или др. плодове, нарязани на филии или шайби.
В случая съм нарязала и наредила кайсии и праскови.
Разбиват се жълтъците с 2/3 от захарта.
Отделно се разбиват белтъците на твърд сняг, като постепенно се прибавя останалата захар.
Белтъците прибавяме към жълтъчната смес, бъркайки с дървена лъжица.
Към тази смес прибавяме пресятото брашно, предварително смесено с бакпулвера. Прибавя се и ванилията.
Пече се в предварително загрята на 220°C фурна.
Готово е, когато се пробва с клечка за зъби и тя излиза суха от сладкиша.
Сладкишът се обръща в поднос или табла. Сервира се нарязан на парчета.
Да ви е сладко!
Забележка:
Могат да се използват и плодове от компоти при липса на пресни такива. А също така преди обръщането сладкиша да се сиропира със сока от компота.
Карамеленият сладкиш с кайсии и праскови е готов.