Питка с моцарела и шарена сол

08/01/2018
ГАЛЯ ДУМАНОВА
отГАЛЯ ДУМАНОВАГотвач1759262
"Изненадай баба, стани по-рано от нея и приготви ароматна питка с моцарела и шарена сол "
Приготвяне60 мин.
Готвене120 мин.
Общо180 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо529
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява направо в дълбока тенджера или дълбок съд. Прави се кладенче, вътре се слага маята, малко хладка вода, захарта и с малко брашно се обърква маята в кладенчето. Като бухне, започваме добавянето на продуктите в следния ред: 1 яйце и 1 белтък (другият се отделя в чашка, за да се намаже питката преди печене), после затоплените вода и мляко, като водата се усвои от брашното, чак тогава започваме да добавяме затопленото масло и олио.

Щом и мазнината се усвои, веднага се оформя топчица от тестото, тя остава в тенджерата или дълбокия съд, той се покрива с домакинско прозрачно фолио и се поставя във фурната на 40 градуса. Фурната се изключва и се чака да втаса.

Като втаса, леко се изсипва на намазнен плот, НЕ СЕ МЕСИ ПОВЕЧЕ, само с ръка или нож се разделя на четири части. Пак с ръка, без да се натиска, се оформят плоски като пици питки, като между тях се намазва с олио, слагат се резенчета от моцарелата и се поръсва с шарената сол - между всяка плоска питка. Всяка питка ляга върху другата. После с нож се реже като торта на парчета, всяко парче се суче съвсем произволно на кравайче, като всяко от тях се връзва като възел.

Парчетата се подреждат в тавичката. Добре е тавичката да се покрие с хартия за печене, но не е задължително. Ако няма хартия, се намазва с мазнинка. След като се остави да втаса кратко за петнадесетина минути, се намазва с разбитото яйце. Отгоре може да се поръси със сусам или маково семе.

Фурната е предварително загрята на 200 градуса и щом се сложи питката да се пече, намаляваме на 180 градуса. Пече се до готовност, първите двадесет минути не се отваря фурната.

След като се опече, се изважда от фурната, после се покрива с кърпа и щом леко се охлади, се вади върху решетка да изстива.подобни рецепти тук

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар