Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Редена зеленчукова запеканка

Редена зеленчукова запеканка

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2133k7641
Редена зеленчукова запеканка2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Някак по-вкусно става, когато е подредена, съгласни ли сте с нас"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • тиквички - 2 бр.
  • печурки - 2 бр. големи гъби
  • червен лук - 2 глави
  • чушка - 1/2 червена + 1/2 зелена + 1/2 жълта
  • консервирани домати - 2 бутилки от 500 мл с босилек
  • за мариноване
  • зехтин - 1 к.ч. с лайм
  • соев сос - 5 - 6 лъжици
  • микс пипер - на вкус
  • чесън - 3 скилидки скълцан
  • зелени подправки - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете патладжана и тиквичките на еднакви по дебелина кръгове. Посолете и оставете да се отцедят. През това време нарежете и останалите зеленчуци - гъбите на тънки шайби, чушките на ленти, лука на полумесеци.

Измийте патладжана от горчивината. Мариновайте всички зеленчуци в марината, приготвена от зехтина, соевия сос, скълцания чесън, нарязаните зелени подправки /по няколко стръка прясна мента, майорана, мащерка, магданоз; при липса на пресни, заменете със сухи/ и шарения пипер за 30 минути.

В подходяща тавичка изсипете на дъното половината от консервираните домати с босилек и добавете лъжичка захар. Започнете да редите последователно от всички мариновани зеленчуци- по парче патладжан, тиквичка, лук, гъбка, парче чушка /като ги редувате цветово жълта, зелена, червена/ и така повтаряте до изчерпване на зеленчуците.

Изсипете отгоре маринатата, след това другата част от доматите, посолете, ако е необходимо, и завийте тавата с алуминиево фолио. Печете запеканката 50 мин. в загрята фурна. Отстранете фолиото и допечете, ако предпочитате зеленчуците да са повече запечени.

Поръсете с пармезан или кашкавал по желание. Редената зеленчукова запеканка е готова.

Бележка: Консервираните домати приготвям през лятото, като смилам доматите - овкусявам и добавям освен магданоз и клончета босилек от върховете и след това стерилизирам. Имат неповторим вкус и аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: