Начин на приготвяне
За блата: Разделят се белтъците от жълтъците. В купа се разбиват белтъците с 1/2 ч.ч. захар до твърд връх. В друга купа се разбиват жълтъците с 1/2 ч.ч. захар до пухкав крем. На ръка добавяме 100 мл мляко и 60 мл олио, после бакпулвера, пресятото брашно и смлените орехи. Внимателно разбъркваме и с белтъчния крем. Изливаме в кръгла форма с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 мин - зависи от фурната.
За крема: всеки крем се прави поотделно.
В тенджера се налива 500 мл прясно мляко и 1 ч.ч. захар. Слага се на котлона.
Щом заври, се изсипва предварително разтвореното нишесте в 100 мл вода. Бърка се до сгъстяване. Така се приготвят и другите два крема.
Изстиналия блат се реже на три.
Най-горният блат се слага с коричката надолу в поднос за торта и се маже с половин от банановия крем. Подреждат се отгоре нарязан на филийки бананът и се намазва останалия крем. Средният блат се поставя и се маже с половината шоколадов крем - подреждат се на едри парчета шоколад и се намазва с останалия крем. Поставя се последния блат с дъното нагоре и се маже с половината ванилов крем, а останалият се маже отстрани. За улеснение ползвайте форма с отварящи се стени.
Декорира се с печените цели половинки орехи и се поръсва с натрошени печени орехи. След 6 часа в хладилника може да се хапва.
Коментари
Кремовете по ваше предпочитание.