Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Тарт татен с дюли и ванилов крем с маскарпоне

Тарт татен с дюли и ванилов крем с маскарпоне

ИввИвв
Чирак
5738170
Тарт татен с дюли и ванилов крем с маскарпоне2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 220 г
  • захар - 380 г
  • сол - 1 щипка
  • масло - 185 г
  • яйце - 1 бр.
  • дюли - 2 бр. големи
  • ванилия - 1 бр.
  • вода - 1 литър.
  • сметана - 2 с.л. гореща
  • За ваниловия крем
  • пудинг - 1 пакет ванилия
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 50 г
  • маскарпоне - 125 г
  • филирани бадеми - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се маслено тесто, като първо смесваме брашното, солта и 80 грама захар. С пръсти претриваме маслото, докато се получат маслени трохи. Накрая всичко се споява до меко тесто с яйцето и малко вода.Тестото увийте във фолио за свежо съхранение и го оставете настрани.

Дюлите се обелват и нарязват на еднакви резени с форма на полумесеци. Водата, ванилията и 120 грама захар се кипват. Когато захарта се разтопи, в получения сироп се потапят парчетата дюля. Варят се около 20 минути, след което ги прецедете в гевгир.

Последната доза захар 180 грама се карамелизира на слаб котлон. Докато карамелът е още светъл, в него се разбива горещата сметана. След това добавете маслото, което сте нарязали на кубчета. С енергично бъркане се прави гладък гъст карамел.

Подходяща кръгла форма за торта или сладкиш се намаслява. Горещия карамел изсипете във формата и го загладете на дъното. Върху него се подреждат парчетата дюля ветрилообразно. Трябва да се получи плътен слой.

Масленото тесто се разточва с точилка до кръг с размер на тавата. Слага се върху плодовете, притиска се върху тях и се заглажда, за да прилепне добре. Надупчва се в вилица, за да не се подува.

Сладкишът се пече на 180-190 градуса за около 35-40 минути. Оставя се да изстине напълно, преди да се обърне и сложи на поднос.

За ваниловия крем:

Пудингът се приготвя по стандартния начин с млякото и захарта, както е описано в опаковката. Когато е готов, се разбърква с маскарпонето. Сложете фолио върху съда и го оставете да се охлади.

Филираните бадеми запечете на тиган леко.

Тарт татен с дюли сложете в чиния и отгоре полейте с ваниловия крем и филираните бадеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: