Начин на приготвяне
Приготвя се маслено тесто, като първо смесваме брашното, солта и 80 грама захар. С пръсти претриваме маслото, докато се получат маслени трохи. Накрая всичко се споява до меко тесто с яйцето и малко вода.Тестото увийте във фолио за свежо съхранение и го оставете настрани.
Дюлите се обелват и нарязват на еднакви резени с форма на полумесеци. Водата, ванилията и 120 грама захар се кипват. Когато захарта се разтопи, в получения сироп се потапят парчетата дюля. Варят се около 20 минути, след което ги прецедете в гевгир.
Последната доза захар 180 грама се карамелизира на слаб котлон. Докато карамелът е още светъл, в него се разбива горещата сметана. След това добавете маслото, което сте нарязали на кубчета. С енергично бъркане се прави гладък гъст карамел.
Подходяща кръгла форма за торта или сладкиш се намаслява. Горещия карамел изсипете във формата и го загладете на дъното. Върху него се подреждат парчетата дюля ветрилообразно. Трябва да се получи плътен слой.
Масленото тесто се разточва с точилка до кръг с размер на тавата. Слага се върху плодовете, притиска се върху тях и се заглажда, за да прилепне добре. Надупчва се в вилица, за да не се подува.
Сладкишът се пече на 180-190 градуса за около 35-40 минути. Оставя се да изстине напълно, преди да се обърне и сложи на поднос.
За ваниловия крем:
Пудингът се приготвя по стандартния начин с млякото и захарта, както е описано в опаковката. Когато е готов, се разбърква с маскарпонето. Сложете фолио върху съда и го оставете да се охлади.
Филираните бадеми запечете на тиган леко.
Тарт татен с дюли сложете в чиния и отгоре полейте с ваниловия крем и филираните бадеми.