Начин на приготвяне
Лукът, морковът, селърито и зелената чушка се режат на малки кубчета.
Олиото се сгорещява на среден огън и се запържва по ред първо лук, след леко омекване се слага морковът и селърито и след няколко минути - и чушката. Всичко заедно се задушава още 7-8 минути.
Сипва се доматеното пюре и червеният пипер и се запържва за кратко, а после се налива 600 мл вода и сол на вкус и се оставя да поври около 10 минути до пълно омекване на зеленчуците.
Слага се свареният боб, ментата и сухата чушка /натрошена/, долива се вода до предпочитана гъстота и се вари още 5 минути на тих огън.
По желание се сгъстява още със малко брашно, разтворено във студена вода.
Боб чорбата се сервира горещо поръсено с пресни ментови листа.
Боб чорбата с прясна мента е готова.
Коментари