Начин на приготвяне
Най-напред подготвям съдчета (стъклени чашки, купички или шоли) за крем карамел и ги подреждам в тавичка.
В касерола с незалепващо покритие на бавен огън карамелизирам кафявата захар, след което я разпределям на дъното на всички съдчета.
Обелвам бананите и ги начупвам на едри парчета в дълбока пластмасова или стъклена купа. Прибавям яйцата, обезкостените фурми и ванилията. Пасирам.
Постепенно добавям прясното мляко. Разбивам, докато се получи хомогенна смес.
Ако желаете, може да прецедите сместа през цедка, но аз лично пропуснах това, защото не исках да губя фибрите от фурмите.
Разпределям сместа в съдчетата. Наливам студена вода във тавичката и слагам в студена фурна.
Кремът се пече в умерено силна фурна и както при крем карамел не е препоръчително да се допуска завиране на водата в тавичката. Ако се налага, намалете градусите на температурата.
Пече се до готовност.
Оставя се да изстине и се слага в хладилника да стегне. Сервира се добре охладен, обърнат в десертна чинийка.
Бележка: От посочените количества на продуктите на мен ми излезнаха шест броя купички.
Резултатът ми хареса - крем с бананов вкус и аромат, с нормална сладост въпреки липсата на бяла захар.