Торта Шоколадова мечта

17/01/2018
"При нас мечтите се сбъдват, дори и шоколадовите "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 205
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • За блата
  • масло - 100 г
  • кондензирано мляко - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • какао - 2 с.л.
  • фъстъци - 1 ч.ч. млени
  • ванилия
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • За крема
  • сметана сладкарска - 500 мл
  • заквасена сметана - 250 г
  • кондензирано мляко - 100 г
  • шоколад нутела течен - 100 г кафяв
  • За глазурата
  • течен шоколад - 200 г кафяв + 100 бял Нутела
  • За гарниране
  • бял шоколад - филиран
  • шоколадова роза
  • За захарния сироп
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата. Смесете ги с кондензираното мляко и разтопеното масло на стайна температура. Разбъркайте.

Добавете брашното и содата, предварително угасена с лимоновия сок. Прибавете какаото и ванилията и разбъркайте до еднородност. Накрая изсипете фъстъците и разбъркайте.

Покрийте дъното на подходяща тавичка за печене с домакинска хартия.

Изсипете сместа и я разстелете равномерно.

Изпечете блата в загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Охладете готовият блат и го разрежете през средата, хоризонтално, за да се получат два блата.

Пригответе захарен сироп и сиропирайте блатовете.

Разбийте сладкарската сметана, прибавете заквасената сметана и кондензираното мляко. Разбъркайте с миксер до получаването на гъст крем. Прибавете Нутелата и разбъркайте до хомогенност.

Намажете блатовете и сглобете тортата. Намажете тортата от всички страни с крема и я оформете.

За да глазирате тортата, разтопете кафявата и бяла Нутела по отделно на водна баня.

Сипвайте по малко от двата вида шоколад в центъра на тортата, като редувате - кафяв, бял, кафяв и така до изчерпване на количеството.

Загладете и с помощта на клечка за зъби или дървено шишче оформете шарките, като издърпвате от центъра към периферията.

Завършете, като гарнирате с филиран бял шоколад и шоколадова роза.

Оставете за 3-4 часа тортата на хладно, за да се спои, след което нарежете и поднесете.

Добър апетит!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар