Начин на приготвяне
Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата. Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути. Ако е суха маята, направо се сипва в брашното.
В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно. В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта, захарта може да намалите на 2 с.л., ако не искате да ви е сладко. Разбърква се с лъжица.
Меси се до меко и еластично тесто, като постепенно се добавя от останалото брашно.
След това разточеното тестото се нарязва на дълги линии и се увиват около нарязаните кренвирши (1 кренвирш е нарязан на 4 парчета).
Подреждаме в тавичка и намазваме всяка кренвиршка с жълтъка или разтопеното масло. Печем на предварително загрята фурна на 200 градуса.
Вкусните кренвиршки за малки и големи са готови.