Начин на приготвяне
За тестото: Сипете хладко прясно мляко в дълбок съд, добавете захар, сухата мая, смесете и оставете настрани за 10 минути.
Брашното сипете в подходящ съд, посолете и смесете. В съда с млякото добавете киселото мляко, олиото, оцета, и сипете брашното, замесете тесто.
Покрийте с чиста кърпа, оставете да отстои за 30 минути. След това премесете тестото на набрашнен плот и оставете за още 10 минути.
Разточете тестото с точилка във формата на правоъгълник и върху тестото настържете замразения маргарин (сложете го в във фризера преди употреба). Сгънете лявата страна, след това дясната, горната и долната страна на тестото и отново с точилката разточете правоъгълник.
На горната страна на тестото направете прорези с остър нож, а на долната сложете сварените и охладени кренвирши. Навийте. Нарежете на парчета с желан размер (ролца).
Подредете ги в тава с хартия за печене на дъното. Включете фурната да загрее до 250 градуса. Разбийте яйцето и намажете кренвиршките, поръсете със сусам и печете на 180 градуса за 30 минути.
Готовите вкусни домашни кренвиршки извадете от фурната, оставете покрити с кърпа да изстинат и сервирайте.
Можете да ги консумирате за закуска или вечеря.
Да ви е сладко!