Начин на приготвяне
Взимаме си брашното и го пресяваме със сито. Слагаме брашното в купа. Затопляме леко водата. По средата на брашното правим кладенче и слагаме водата. Добавяме солта и маста. Замесваме меко тесто.
Делим го на 10 топки равни по големина. Оформяме ги с ръце. Слагаме ги на плота и покриваме с кърпа на топло. В купичка разбиваме 1 яйце и натрошаваме вътре сиренето. Разбъркваме много добре.
Набрашняваме си плота и слагаме първата топка. Разточваме топката на кръг с диаметър 30 см. с помощта на точилка. С лъжица нанасяме от яйчено-сирената смес върху кората.
Два по два краищата ги затваряме, така че да се получи затворен квадрат. Притискаме леко с пръсти отгоре върху гюзлемите. Същото се повтаря с другите топки тесто. Оформяме всички гюзлеми.
Загряваме олио или разтопена мас в дълбока тенджерка и ги пържим една след друга от двете страни. Стават хрупкави и на мехурчета.
Коментари
Колко дебело трябва да се разточи тестото?