Gotvach.bg»Рецепти»Сандвичи»Бургери»Бургери с домашни хлебчета

Бургери с домашни хлебчета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Бургери с домашни хлебчета11 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Бургери, които ще се харесат на малки и големи"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 20 г жива
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л. равна
  • зехтин - 3 с.л. + за намазване
  • сусам - за поръсване
  • За пълнежа на бургерите
  • кайма - 400 - 450 г смес телешка/свинска
  • черен пипер - на вкус
  • индийско орехче - 1 с.л. или на вкус
  • чесън - 1 ч.л. на прах
  • сол
  • кисели краставички - 1 буркан (от 1 л.)
  • домати - 2 бр.
  • кашкавал - 250 г
  • пармезан - 80 г
  • лук - 1 голяма глава
  • яйца - 6 бр. (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме хлебчетата за бургерите, като активираме маята предварително в леко затопленото прясно мляко с лъжичка захар.

Пресяваме брашното в купа и правим кладенче, в което сипваме зехтина, половината сол, шупналата мая и чукваме едно яйце плюс белтъка на второто. Жълтъка заделяме за намазване накрая.

Замесваме тесто, което прехвърляме на набрашнен плот и работим с него до постигане на гладкост и еластичност (поне 7-8 минути). В процеса на месене си добавяме по малко и останалата сол. Удряме тестото в плота 50 пъти за още по-добро активиране на глутена в него.

Оформяме на топка и намазваме със зехтин. Оставяме на топло да втаса за 30-40 минути.

Премесваме отново за кратко и разделяме на 6 равни части - топчици от по 95 г. приблизително. Всяка дооформяме на кръгла питка и поставяме на разстояние в тавичка върху хартия за печене. Втасва още веднъж за 30-40 минути, но задължително на топло.

Загряваме фурната на 200 градуса - горен и долен реотан без вентилатор. Намазваме повърхността на хлебчетата с разбития с малко вода и сол жълтък. Добре е това да се прави със силиконова четка, без да се притиска, за да не спадат бухналите питки. Поръсваме със сусам.

Слагаме в горещата фурна и намаляме веднага градусите до 180. Печем 25 минути и след изваждане изчакваме 1-2 минути и прехвърляме хлебчетата върху решетка, където да се охладят.

През това време смесваме каймата с индийското орехче, черен пипер, чесън на прах и сол. Не щадете индийското орехче, то е което ще е основният ни овкусител на месото и му придава чудесен аромат. Оформете 6 плоски, тънки около сантиметър месни шницела.

Нарязваме лука на полумесеци, доматите на кръгчета, а краставичките на тънки лентички. Кашкавала настъргваме, а пармезана правим на тънки люспи.

Лука запичаме на тиган с няколко капки мазнина до тъмно златисто. В същия тиган ръсваме още малко мазнина и изпичаме равномерно от двете страни месото.

Разполовяваме хлебчетата и подреждаме пълнежа, редейки лук, домати, краставички, люспи пазмезан, месото и кашкавала. По желание слагаме и по едно яйце на очи във всеки бургер. Любителите на сосовете може да си добавят и кетчуп, майонеза, чеснов сос или сос барбекю.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
513
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

NinaG
NinaG
Отлична рецепта! Децата много харесаха хлебчетата и бургерите станаха много вкусни.
29.12.2022 17:22
1
1
Покажи всички подкоментари