Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта за 10 минути до побеляване с помощта на миксер. Смесете олиото и прясното мляко и прибавете течността на тънка струйка, като продължите да разбивате за още около минута.
Смесете пресятото брашно, какаото и бакпулвера. Прибавете сухите съставки постепенно към течността и разбъркайте с помощта на шпатулка.
Загрейте фурната на 160 градуса.
Изсипете сместа за блата във форма с подвижен ринг с диаметър 20 см, като предварително сте облепили дъното и стените с хартия за печене.
Изпечете блата до готовност за около 45-50 минути, като се стараете да не отваряте фурната, докато блатът се надигне и се запече.
Охладете и отстранете блата от тавата.
Загрейте 500 мл мляко в тенджера на котлона.
Смесете брашното, пудрата захар и какаото в отделен съд.
В останалото мляко разбийте яйцето. Към тази смес прибавете сухите съставки и разбъркайте, след което на тънка струйка, при непрекъснато бъркане изсипете сместа към врящото мляко. Прибавете смлените лешници. Бъркайте до сгъстяването на крема и отстранете съда от котлона.
Прибавете на кубчета нарязаното масло и разбъркайте до разтопяването му.
Разрежете блата през средата хоризонтално, до получаването на два блата.
Сложете долния блат в подходяща чиния. Залейте с крема, сложете втория блат и отново полейте с крем.
Оформете шоколадовата торта.
Облепете страните със смлени орехови ядки. Отгоре гарнирайте с разтопен шоколад Нутела и поръсете с филиран бял шоколад.
Блатът и кремът са по рецепти на Ваня Джорджевич.
Шоколадовата торта с домашен крем Нутела е готова.