Много шоколадова торта с крем

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Много шоколадова торта с крем
Снимка: Даниела Русева
1 / 4
16/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Опасно вкусна шоколадова торта, ама много опасно вкусна, толкова, че трябва да се изяжда по най-бързия начин"

Необходими Продукти

  • ЗА БЛАТА
  • яйца - 3 бр. /на стайна температура/
  • брашно - 180 г
  • захар - 150 г
  • кафява захар - 130 г
  • какао - 60 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. /пълна/
  • сол - 1 щ.
  • олио - 75 мл
  • айран - 150 мл /гъст/
  • кафе - 150 мл /еспресо/
  • ЗА ШОКОЛАДОВИЯ МУС
  • черен шоколад - 200 г
  • млечен шоколад - 200 г
  • сладкарска сметана - 500 мл
  • жълтъци - 4 бр.
  • белтъци - 4 бр.
  • ЗА УКРАСАТА
  • бадеми - 100 г /рязани/
  • желирани бонбони - 3 бр.
  • шоколад - 50 г /за цветни листа/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тортена форма с диаметър 24 см.

Първо трябва да се направи мусът, а докато той се изчаква да стегне, можем да изпечем блата за тортата.

За да се приготви блатът, пресяваме брашното заедно с какаото, содата, щипка сол и бакпулвера. Сипваме продуктите в купа и заедно с бялата и кафявата захар ги размесваме. Разбиваме яйцата с тел и към тях добавяме айрана и олиото и разбъркваме добре с телта.

Прибавяме ги към сухите продукти и всичко разбъркваме добре. Накрая прибавяме горещото кафе. Отново се разбърква до получаване на хомогенна рядка смес. Изглежда рядка сместа, но след като се изпече, блатът е мек и запазва сочността.

Излейте сместа в тортената форма с падащо дъно, застлано с готварска хартия. Намаслена с малко олио и поръсена с една чаена лъжичка какао на прах и стената на формата.

Изпечете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути, с вентилация.

Когато е готов, извадете и го оставете на скара да поизстине.

Охладения блат внимателно срежете напречно два пъти, така, че да получим три тънки платки. Това може да стане с конец, с остър резлив нож или със специална тел за тази цел.

Ето как се приготвя шоколадовият мус: Начупете шоколада на малки кубчета в съд. Сипете сметаната в малка касерола и я загрейте на огъня. Щом сметаната кипне се излива върху шоколада и се оставя да постои така 2 минути да омекне шоколада. Разбъркайте до гладкост. Покрийте съда и оставете на стайна температура да поизстине, като от време на време леко се разбърква, за да не хване коричка.

На водна баня се разбиват приготвените жълтъци. Поставете съд с вода да заври на огъня. Върху отвора поставете купа с жълтъците и ги разбийте с миксера, но внимавайте да не ги сготвите. Важно тук е дъното на купата с жълтъците да не опира в кипящата вода, а да се разбиват по-скоро върху парата от водата. Щом жълтъците изсветлеят, още топли, ги прибавете към ганаша от шоколад и сметана. Разбъркайте и така получения ганаш оставете за един час в хладилник да се сгъсти добре.

Сега идва ред да разбием белтъците с щипка сол до получаване на сняг. Тях също ги разбиваме на водна баня, по същия начин, както и жълтъците.

Изваждаме ганаша от хладилника. Към него добавяме по малко от белтъка и разбъркваме. Отначало ще ви се стори твърдо, но след малко започва постепенно да омеква. Така добавете на порции белтъците и разбърквайте с шпатула, а НЕ С МИКСЕР. Полученият крем отново се прибира за половин час в хладилника.

Докато изчакваме, през това време можем да направим нещо за украса. На водна баня разтопяваме няколко кубчета шоколад. Върху парче от лист готварска хартия на няколко места се капва по 1 ч.л. от разтопения шоколад и се разстила като листа, без особено старание за формата. Хартията се оставя на студено да се стегне шоколада.

Бадемите се запичат в микровълновата фурна. Включвах по 1 минути на 3 пъти на 800 вата, като се разбъркват. Може и на тиган да се запекат леко на котлона.

Сглобяването на тортата е по обичайния начин. Подреждат се блат, крем, като се редуват отново блат и крем.

Цялата шоколадова торта се покрива отвън с крем и отстрани се облепва със запечените бадеми. Украсете, както ви харесва и по ваше желание.

Тук аз поставих шоколадовите листа, оформени като цветя. Всяко шоколадово цвете в средата си има желирана бонбона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: