gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Слънце

Пита Слънце

РадинаРадина
Новак
446180
Пита Слънце1 / 7
16/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Месенето на хляб е свещенодействие, но месенето и приготвянето на пита слънце е дори повече - то е истинско изкуство"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 300 мл.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 броя + 1 белтък + 1 жълтък за намазване
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • масло - 100 г
  • масло - 1 с.л. разтопено, за намазване
  • прясно мляко - 1 с.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта. Добавят се 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипват киселото мляко, яйцата, солта, олиото и маята. Меси се меко тесто.

Оставя се да втаса. От втасалото тесто се отделя една топка тесто, която се поставя в средата на намаслената тава, в която ще се пече питката. Останалото тесто се разделя на три. Точат се три кръгли кори, като всяка са намазва с разтопеното масло и се поставят една върху друга.

Разрязват се на 16 триъгълника и всеки се навива като кифличка - от основата към върха. Подреждат се около кръга в тавата. Оставя се да втаса отново. Маже се питката Слънце с жълтъка и се пече в загряна на 170 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
523
428
321
29
11
Дай твоята оценка: