Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Слънце

Пита Слънце

редакция:
РадинаРадина
Новак
451
Пита Слънце3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Месенето на хляб е свещенодействие, но месенето и приготвянето на пита Слънце е дори повече - то е истинско изкуство"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 300 мл.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 броя + 1 белтък + 1 жълтък за намазване
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • масло - 100 г
  • масло - 1 с.л. разтопено, за намазване
  • прясно мляко - 1 с.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта. Добавят се 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне.

Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипват киселото мляко, яйцата, солта, олиото и маята. Меси се меко тесто.

Оставя се да втаса. От втасалото тесто се отделя една топка тесто, която се поставя в средата на намаслената тава, в която ще се пече питката. Останалото тесто се разделя на три. Точат се три кръгли кори, като всяка са намазва с разтопеното масло и се поставят една върху друга.

Разрязват се на 16 триъгълника и всеки се навива като кифличка - от основата към върха. Подреждат се около кръга в тавата. Оставя се да втаса отново. Маже се питката Слънце с жълтъка и се пече в загряна на 170 градуса фурна.

Ако обичаш да правиш домашни питки, опитай и предложенията ни за питка Цвете или тази страхотна памук погача.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
524
428
321
29
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
В първата стъпка се споменава само киселото мляко, че се добавя към сухите продукти. Омесва ли се киселото и прясното мляко преди да се добави към брашното?
10.11.2024 10:50
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Питката е невероятна!
22.01.2022 10:09
Елена Йовчева
Елена Йовчева
Уникална питка!Правя я доста често и всички я обожават
22.02.2020 08:42
1
Rosi
Rosi
Следвах инструкциите с голямо внимание и точност. Моето тесто се получи много лепкаво, като това за панеттоне.. Трябваше да добавя 17 шепи брашно.
26.10.2019 11:37
5
rada
rada
Направих я за първи път и се получи много пухкава и вкусна,сложих й и сирене. Всички много я харесаха и отново ще я направя.
01.09.2018 23:50
1
Йозлям Кадирова
Йозлям Кадирова
Многократно съм я правиша и винаги се е получавало страхотно.
13.08.2018 11:38
3
Потребител#165089
Потребител#165089
Снимката не съответства на рецептата! Аз я оформих по по-красивия начин, тоест както е на снимката.
29.02.2016 21:01
3
7
Марта
Марта
Питата е страхотна, аз за повече вкус слагам и сирене с яйце в малките кифлички преди да се навият.
Добър апетит!
31.12.2015 12:32
4
милена
милена
как да направят аз питка със мед
12.01.2015 13:23
4
3
Mariq Georgieva
Mariq Georgieva
Правя я вече няколко пъти, става много вкусна и всички много я харесват!
01.11.2014 18:48
8
2
Емилия
Емилия
Прекрасна е.Царица на питките-правя я за втори път!
20.09.2013 14:41
8
8
Цвети
Цвети
Тази питка изобщо не е същата,която е описана. Тестото се дели на 9 топчета, различни по големина. Аз също я правих за Великден и стана страхотна.
11.05.2013 09:54
8
9
Дани
Дани

Ето тук много хубаво е обяснено и даже показано с картинки :) Направих я...даже два пъти :)
28.04.2013 17:57
62
13
Дани
Дани
Показаната пита не съответства на рецептата. Тази от картинката се прави като се разделя тестото на две - от едната се отрязва 1/3 за средата, а останалите всяка се разделят на по 4. Много е интересно оформянето...има го нейде из нета.
28.04.2013 17:40
11
1
дими
дими
сложи стандартно количестви - пакетче суха или 1 кубче прясна.
17.11.2012 12:12
4
1
Гери
Гери
Къде е споменато количеството мая което трябва да се сложи в питата?
17.11.2012 11:51
12
1