Пасуц Толма (Պասուց Տոլմա)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
873
7k
3k
1k
1
25/01/2018
"Не просто рецепта за сарми, а истинско кулинарно вълшебство, което искаме да споделим с вас "
Приготвяне35 мин.
Готвене40 мин.
Общо75 мин.
Порции22
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 550
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това автентично арменско ястие с пълнени зелеви листа ще стане следващата ви любима храна, на която ще се насладите.

Хубавото е, че Пас Толма може да се направи предварително и да се сервира и като студено предястие.

Изплакнете зелките с вода и отцедете. Упоменала съм две, защото тези сарми са големи и за целта отбирам по-големите листа от зелката. С остър нож изрежете твърдата жилка.

За плънката поставяме в купа сварените леща, ориз и булгур и отцедените от консервата нахут и червен боб.

Нарязваме на ситно кайсиите, прибавяме и стафидите.

Праза смиламе на ситно в блендер и задушаваме до омекване. Към него прибавяме останалите компоненти за плънката. Овкусяваме със сол черен и червен пипер, кимион и нарязаните пресни треви. Разбъркваме внимателно, като температурата на котлона е слаба. Отстраняваме сместа и след като леко се охлади, прибавяме и смлените на едро орехи.

В зелевото листо поставяме по-голямо количество от плънката. Завиваме на стегнато руло.

На дъното на дълбока тенджера поставям чиния, върху която подреждам сармите. Между тях поставяме пръчка канела, сушени кайсии или сини сливи, 1-2 люти чушки по желание. В купичка смесваме доматената паста с растителната мазнина и малко вода. Заливаме сармите. Отгоре поставяме по няколко от останалите зелеви листа и доливаме още малко вода. Поставяме чиния за тежест и захлупваме съда.

Пас Толмата ври на слаб огън да готовност. Най-вкусни са приготвени от предния ден. Поднасяме ги студени, поръсени с пресни подправки, чаша червено вино и добро настроение.

Адаптирано от Вкусно с Н. Аршмик

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
27.01.2018 10:18
Благодаря ти Марчела! Да, понякога щипката любов не винаги е достатъчна. Затова избрах Коледните празници, за да приготвя за първи път това ястие. Преди това разгледах няколко предложения на прекрасни кулинари. Подбрах от всички съставките, които са по моя вкус. Ани Шакарян не слага ориз, но пък в рецептата на Аршмик присъства, а е и по-близко до нашата традиционна кухня. Промених и подправките, защото босилекът и копъра за мен изобщо не се вързват с вкусът на киселото зеле. Следващият път ще премахна и кориандъра, кимионът и ригата или чубрицата ми допадат. Приготвих си заготовките от предният ден - ориза се сварява, а останалите варива / ако домакинята не разполага с време/ може да се използват готови, закупени в буркан. Затова арменците приготвят Пасуц по Коледа или Великден. За добрата чиния са важни съставките. Е, и времеее! Поздрави!
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
26.01.2018 22:28
Съжалявам за лошото качество на снимките. Правени са по Коледните празници и не съм преценила светлината. Извинявам се, за което!
0
0
marcheva14
marcheva14
26.01.2018 23:16
Ми.... не! Не ти е лоша светлината, достатъчна си е! Снимките на мен много ми харесват, както винаги. Рецептата е прекрасна, кое ме спира да я приготвя, многото съставки, трябва да се хвърлям, а на ориза, после да варя на лещата, после да се хвярля на булгура, това ще ми отнеме време, а иначе си е прекрасна, казах ли го вече...Браво, Съни!!
0
0