Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Пасуц Толма (Պասուց Տոլմա)

Пасуц Толма (Պասուց Տոլմա)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Пасуц Толма (Պասուց Տոլմա)
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
22
"Не просто рецепта за сарми, а истинско кулинарно вълшебство, което искаме да споделим с вас"

Необходими Продукти

  • За сармите
  • кисело зеле - 2 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • растителна мазнина - 2 с.л.
  • канела - 1 пръчка
  • кайсии - 5 бр. сушени
  • За плънката
  • праз - 1 стрък, бялата част
  • нахут - 100 г консерва
  • червен боб - 100 г от консерва
  • леща - 100 г сварена
  • ориз - 100 г сварен
  • булгур - 80 г сварен
  • стафиди - 1/2 ч.ч.
  • кайсии - 5 бр. или сушени сини сливи
  • доматено пюре - 3 ч.л.
  • растителна мазнина - 1 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • орехи - 35 г смлени
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кайенски пипер - 1/2 ч.л.
  • кимион - 1/2 к.л.
  • кориандър - пресен
  • риган - пресен
  • сол - малко на вкус
  • люти чушки - червени
  • вода - 1 ч.ч. гореща
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това автентично арменско ястие с пълнени зелеви листа ще стане следващата ви любима храна, на която ще се насладите.

Хубавото е, че Пас Толма може да се направи предварително и да се сервира и като студено предястие.

Изплакнете зелките с вода и отцедете. Упоменала съм две, защото тези сарми са големи и за целта отбирам по-големите листа от зелката. С остър нож изрежете твърдата жилка.

За плънката поставяме в купа сварените леща, ориз и булгур и отцедените от консервата нахут и червен боб.

Нарязваме на ситно кайсиите, прибавяме и стафидите.

Праза смиламе на ситно в блендер и задушаваме до омекване. Към него прибавяме останалите компоненти за плънката. Овкусяваме със сол черен и червен пипер, кимион и нарязаните пресни треви. Разбъркваме внимателно, като температурата на котлона е слаба. Отстраняваме сместа и след като леко се охлади, прибавяме и смлените на едро орехи.

В зелевото листо поставяме по-голямо количество от плънката. Завиваме на стегнато руло.

На дъното на дълбока тенджера поставям чиния, върху която подреждам сармите. Между тях поставяме пръчка канела, сушени кайсии или сини сливи, 1-2 люти чушки по желание. В купичка смесваме доматената паста с растителната мазнина и малко вода. Заливаме сармите. Отгоре поставяме по няколко от останалите зелеви листа и доливаме още малко вода. Поставяме чиния за тежест и захлупваме съда.

Пас Толмата ври на слаб огън да готовност. Най-вкусни са приготвени от предния ден. Поднасяме ги студени, поръсени с пресни подправки, чаша червено вино и добро настроение.

Адаптирано от Вкусно с Н. Аршмик

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Благодаря ти Марчела! Да, понякога щипката любов не винаги е достатъчна. Затова избрах Коледните празници, за да приготвя за първи път това ястие. Преди това разгледах няколко предложения на прекрасни кулинари. Подбрах от всички съставките, които са по моя вкус. Ани Шакарян не слага ориз, но пък в рецептата на Аршмик присъства, а е и по-близко до нашата традиционна кухня. Промених и подправките, защото босилекът и копъра за мен изобщо не се вързват с вкусът на киселото зеле. Следващият път ще премахна и кориандъра, кимионът и ригата или чубрицата ми допадат. Приготвих си заготовките от предният ден - ориза се сварява, а останалите варива / ако домакинята не разполага с време/ може да се използват готови, закупени в буркан. Затова арменците приготвят Пасуц по Коледа или Великден. За добрата чиния са важни съставките. Е, и времеее! Поздрави!
27.01.2018 10:18
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Съжалявам за лошото качество на снимките. Правени са по Коледните празници и не съм преценила светлината. Извинявам се, за което!
26.01.2018 22:28
1
Покажи всички подкоментари