Начин на приготвяне
Бобът се накисва във вода и 1 ч.л. хлебна сода от вечерта. На следващия ден се излива водата и бобът се измива. Залива се с вода и се оставя да заври, след което водата се излива и се налива студена, която да е 2-3 пръста над него.
Прибавя се ситно нарязаният лук и се оставя на котлона, докато се свари. Ако има нужда от вода, докато ври, се прибавя по малко студена.
Киселото зеле се нарязва на ситно и заедно с 6-7 лъжици олио и малко зелева чорба се задушава.
След като бобът се свари, се прибавя към зелето и ври, докато ястието стане готово. Добре е да се опита и ако не е достатъчно солено и кисело, се прибавя зелева чорба, и обратно, ако е много кисело и солено, се добавя вода.
След сваряване на продуктите се загрява останалото олио и в него се запържва червеният пипер и се излива при боба и зелето.
Когато се сервира, се поръсва по желание с лютия пипер. Така и обичащите и необичащите люто ще бъдат доволни