Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Сух боб с кисело зеле

Сух боб с кисело зеле

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84312961
Сух боб с кисело зеле
Снимка: Величка Калева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
"Простичко и много вкусно ястие, което с удоволствие ще приготвим и поднесем"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 средна
  • сух боб - 500 г
  • лук - 1 бр.
  • олио - 8 - 9 с.л.
  • червен пипер - 2 ч.л препълнени
  • лют червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва във вода и 1 ч.л. хлебна сода от вечерта. На следващия ден се излива водата и бобът се измива. Залива се с вода и се оставя да заври, след което водата се излива и се налива студена, която да е 2-3 пръста над него.

Прибавя се ситно нарязаният лук и се оставя на котлона, докато се свари. Ако има нужда от вода, докато ври, се прибавя по малко студена.

Киселото зеле се нарязва на ситно и заедно с 6-7 лъжици олио и малко зелева чорба се задушава.

След като бобът се свари, се прибавя към зелето и ври, докато ястието стане готово. Добре е да се опита и ако не е достатъчно солено и кисело, се прибавя зелева чорба, и обратно, ако е много кисело и солено, се добавя вода.

След сваряване на продуктите се загрява останалото олио и в него се запържва червеният пипер и се излива при боба и зелето.

Когато се сервира, се поръсва по желание с лютия пипер. Така и обичащите и необичащите люто ще бъдат доволни

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: