Начин на приготвяне
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте ги с щипка сол на гъста пяна, оставете ги настрани.
В жълтъците добавете захарта и ваниловата захар, разбийте до побеляване на сместа. Добавете олиото и сметаната и отново разбийте до еднородна смес.
Пресейте брашното и добавете бакпулвера към него, смесете и разбъркайте с жълтъчната смес.
Към тях постепенно добавете белтъчната смес, бъркате в една посока с шпатула. Намажете форма за кекс с малко масло и сипете сместа в нея, оформете. Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Премахнете кекса от формата и оставете да се охлади върху скара.
През това време си пригответе сиропа, смесете водата захарта, лимона и варите за около 2 минути. С горещия сироп и с помощта на четка полейте целия кекс.
Пригответе си глазурата, като смесите пудрата захар, лимоновия сок, лимоновите стърготини и сметаната, разбъркайте много добре.
Сипете сместа в найлонова торбичка и изрежете малка дупчица в единия ъгъл и шприцовайте сместа върху студения кекс на зиг-заг.
Получавате невероятен кекс за чай – леко влажен, мек и с нотка на цитрус.