Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното и добавете гриса и бакпулвера, разбъркайте, да се смесят.
Отделно разбийте яйцата със захарта и ванилията на пухкав крем с миксер. Последователно на тънка струя към тях прибавете олиото и прясното мляко.
Настържете лимона на ситно ренде и изстискайте лимоновия сок, прибавете ги към сместа. Прибавете смесените сухи съставки и разбъркайте с шпатула до еднородна смес.
Намаслете и поръсете с малко брашно форма за кекс.
Сипете сместа в нея и я поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 50 минути.
Извадете формата от фурната и оставете да се охлади напълно заедно със кекса в нея.
За сиропа смесете захарта, водата, настърганата кора на лимона и изцедения му сок.
Поставете на котлона и варите на слаб огън за 5 минути след завиране.
Оставете сиропа да се охлади, прецедете и полейте сиропирания кекс с него равномерно.
Внимателно обърнете сиропирания кекс с грис в подходяща чиния.